ßßß Cookit - przepis na Pulpety nadziane mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpety nadziane mozzarellą w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam sałatkę Caprese... Połączenie mozzarelli i pomidorów to coś wspaniałego!
Dlatego (choć skojarzenie może wydawać się luźne) postanowiłam ugotować coś zainspirowanego tym smakiem.
Mięso mielone nadziałam mozzarellą i zalałam sosem pomidorowym z ziołami. Wyszło pysznie! Delikatny, ciągnący się ser otulony doprawionym mięsem mielonym to naprawdę dobry pomysł.
Spróbujcie koniecznie!
Pulpety z mozzarellą
Składniki:
500g mięsa mielonego (najlepiej drobiowego bez soli)
mała kulka mozzarelli
sos pomidorowy (mogą być krojone pomidory, przecier w kartoniku, lub, w sezonie, świeże)
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano, lubczyk, cukier (opcja)
oliwa do smażenia
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Dokładnie wyrabiamy.
Mozzarellę kroimy w kostkę.
Formujemy w dłoni placuszek z mięsa i na środku kładziemy kawałek mozzarelli. Otulamy ser mięsem i tak dalej, aż skończą się składniki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy dokładnie z każdej strony nasze kulki.
Gdy są rumiane zalewamy je sosem pomidorowym, który następnie doprawiamy do smaku, solą, cukrem i ziołami.
Dusimy ok 15 minut.
Podajemy z makaronem, posypane parmezanem.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/02/pulpety-nadziane-mozzarella-w-sosie.html