Wykonanie
Uwielbiam
sałatkę Caprese... Połączenie
mozzarelli i
pomidorów to coś wspaniałego!Dlatego (choć skojarzenie może wydawać się luźne) postanowiłam ugotować coś zainspirowanego tym smakiem.
Mięso mielone nadziałam
mozzarellą i zalałam
sosem pomidorowym z
ziołami. Wyszło pysznie! Delikatny, ciągnący się
ser otulony doprawionym
mięsem mielonym to naprawdę dobry pomysł.Spróbujcie koniecznie!Pulpety z
mozzarellą
Składniki:500g
mięsa mielonego (najlepiej drobiowego bez
soli)mała kulka
mozzarellisos pomidorowy (mogą być krojone
pomidory, przecier w kartoniku, lub, w sezonie, świeże)
sól,
pieprz,
papryka słodka,
bazylia,
oregano,
lubczyk,
cukier (opcja)
oliwa do smażenia
Mięso doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką i
ziołami. Dokładnie wyrabiamy.
Mozzarellę kroimy w kostkę.Formujemy w dłoni placuszek z
mięsa i na środku kładziemy kawałek
mozzarelli. Otulamy
ser mięsem i tak dalej, aż skończą się składniki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i obsmażamy dokładnie z każdej strony nasze kulki.Gdy są rumiane zalewamy je
sosem pomidorowym, który następnie doprawiamy do smaku,
solą,
cukrem i
ziołami.Dusimy ok 15 minut.Podajemy z
makaronem, posypane
parmezanem.Smacznego!
