Wykonanie
Dłuższa przerwa w blogowaniu wniknęła z faktu, że starałam się wykorzystać jak najciekawiej ostatni tydzień wakacji... Jutro zaczynam kolejny rok na studiach, ale nie smucę się z tego powodu, bo zaczęłam się już trochę nudzić w domu :)Najbardziej przeraża mnie pobudka o 5:15, ponieważ przez ostatnie tygodnie wstawałam kiedy chciałam, ale czas wrócić na ziemię.Dziś pokażę Wam moją i mojego Narzeczonego ulubioną
sałatkę. Świetnie sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy/szkoły, jak i jako kolacja lub nawet lekki obiad. Nie jest niestety zbyt dietetyczna, bo zawiera sporo
majonezu, ale czasem można sobie pozwolić na małe szaleństwo :)Wybaczcie niezbyt śliczne zdjęcie, ale moja komórka ma słaby aparat, a robiłam
sałatkę poza domem, razem z Narzeczonym :)

Potrzebujesz:podwójnej
piersi z kurczakaprzyprawy gyrossolikapusty pekińskiejcebulipuszki
kukurydzy3
ogórków kiszonychmajonezuketchupuPierś kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy
solą i
przyprawą gyros. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Kapustę pekińską kroimy na paseczki,
cebulę i
ogórki w kostkę. Wrzucamy do miski i dodajemy osączoną z zalewy
kukurydzę. Dodajemy
kurczaka i
majonez, oraz
ketchup (do smaku). Mieszamy i podajemy np. z grzankami takimi jak na zdjęciu (
bułkę kroimy na plastry, delikatnie smarujemy
masłem i posypujemy granulowanym
czosnkiem, lub po prostu nacieramy świeżym ząbkiem).Jeśli chcecie podać tę
sałatkę bardziej efektownie to
weźcie przeźroczystą miskę i układajcie warstwami. Najpierw
cebula,
potem kurczak,
ogórki,
potem kukurydza. Na to warstwa
ketchupu i warstwa
majonezu, a na sam wierzch
kapusta pekińska. :)Smacznego!

