Wykonanie
Ten tydzień nie rozpieszczał mnie kulinarnie niestety. W poniedziałek obiad na uczelni, we wtorek (wstyd przyznać) fast food z braku czasu, w środę resztki niedzielnej pieczeni wołowej.Do tych resztek za namową mamy zrobiłam "białe kluski" żeby nie było tak całkiem bez polotu :)
Potrzebujemy:10
ziemniakówkilku łyżek
mąki ziemniaczanej - najlepiej dodawać po łyżce aż otrzymamy kluskową konsystencję
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę, mieszamy z
mąką.Z otrzymanego "ciasta" formujemy kulki, które spłaszczamy z jednej strony, z drugiej robimy dziurkę na sos.Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia (ja miałam przepis, że gotować 3 minuty i się zrobiły rozciapciane...)
Jak widać była też surówka z
marchewki - taka jak lubię, najprostsza! Nie rozumiem po co komu w
marchewce majonez,
śmietana czy
chrzan...U mnie zawsze jest
marchewka starta na małych oczkach z
sokiem z cytryny i
cukrem. Taka jest najlepsza i zdrowsza niż z
majonezem czy innym tłuszczem... :)