Wykonanie
Poziom trudnościCzasem, gdy znudzą nam się ziemniaczki,
makarony czy
ryż przygotowuję kluski śląskie czyli gumiklyjzy. U moich znajomych
spod Mikołowa, kluski te są obowiązkowe co niedziela, w zestawie z roladą w sosie i modrą
kapustą.Porcja na ok. 25 klusekSkładniki:500 g surowych
ziemniaków75 g
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę i odstawić do wystudzenia.
Zimne
ziemniaki włożyć do miski, przycisnąć do dna i wyrównać powierzchnię. Przekroić
ziemniaki na krzyż, wyjąć jedną ćwiartkę na pozostałe.
W puste miejsce nasypać dokładnie tyle
mąki ziemniaczanej, żeby zasypać miejsce po ziemniakach (ja dałam 150 g
mąki).
Wszystko razem dokładnie zagnieść na gładką masę.
Odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki. W środku każdej kulki zrobić dołek, wciskając lekko palec.
Kluski gotować w posolonym wrzątku. Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez 2 minuty.
Odcedzić. Podawać „dziurką” do góry, obficie polane sosem.
Smacznego!