ßßß
4 ugotowane średniej wielkości ziemniaki2 duże surowe ziemniakimąka ziemniaczana ok. 2 duże łyżkiWykonanie:Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, aby nie używać zbyt wielu sprzętów ugotowane ziemniaki również potrzeć do tej samej miski. Wymieszać. W misce wyrównać. Ręką przekroić na krzyż i odłożyć jedną ćwiartkę ziemniaków na pozostałe. W pustą część powstałą po wyjęciu ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną.Tyle ile zajmowały ziemniaki. Uformować kulki.Dwoma palcami robimy dołeczki i wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Gotować. Po paru minutach wypłyną. Chwile jeszcze pogotować i wyjąć. Kluski są gotowe. Z podanych składników wyszło 8 klusek.
Proponuję podać je z podsmażonym boczkiem i cebulką, z sosem pieczarkowym lub innym. Pomysłów może być wiele. Proponuję przepis na sos z trzech składników. Papryki, cebuli i mięsa.Czy wiecie, że Jan III Sobieski, ziemniaki ofiarował Marysieńce jako… ozdobę ogrodu.