Wykonanie
Co zrobić
ziemniaków, które zostały z wczorajszego dnia. Proponuję kluski polskie.Przepis tani i szybki w wykonaniu.Składniki:
4 ugotowane średniej wielkości
ziemniaki2 duże surowe
ziemniakimąka ziemniaczana ok. 2 duże łyżkiWykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, aby nie używać zbyt wielu sprzętów ugotowane
ziemniaki również potrzeć do tej samej miski. Wymieszać. W misce wyrównać. Ręką przekroić na krzyż i odłożyć jedną ćwiartkę
ziemniaków na pozostałe. W pustą część powstałą po wyjęciu
ziemniaków wsypać
mąkę ziemniaczaną.Tyle ile zajmowały
ziemniaki. Uformować kulki.Dwoma palcami robimy dołeczki i wrzucamy na osoloną wrzącą
wodę. Gotować. Po paru minutach wypłyną. Chwile jeszcze pogotować i wyjąć. Kluski są gotowe. Z podanych składników wyszło 8 klusek.
Proponuję podać je z podsmażonym
boczkiem i
cebulką, z
sosem pieczarkowym lub innym. Pomysłów może być wiele. Proponuję przepis na sos z
trzech składników.
Papryki,
cebuli i
mięsa.Czy wiecie, że Jan III Sobieski,
ziemniaki ofiarował Marysieńce jako… ozdobę ogrodu.