Wykonanie
Kluski śląskie to moja propozycja na zakończenie III edycji zabawy " Gotujemy po polsku! ", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .Przepis podaję za Majanką .
ziemniaki ugotowane (1 część)
mąka ziemniaczana (1/4 części)
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4
ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle
mąki ziemniaczanej, ile było
ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część
ziemniaków i zagnieść ciasto.Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie (robiłam trzonkiem drewnianej łyżki).Wrzucić kluski do gotującej się, posolonej
wody. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię
wody.Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone
słoninką, lub jak kto lubi (mnie najbardziej smakowały z odrobiną
masła i gruboziarnistą
solą).Smacznego!