Wykonanie
Składniki:
ziemniaki (dowolna ilość, z 1kg otrzymamy 36klusek)
mąka ziemniaczanaSposób przygotowania
Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przeciskam przez praskę do
ziemniaków. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki przekładam do garnka wyrównuje powierzchnię.
Ziemniaki dzielę na cztery części. Jedną część wyciągam z garnka.W puste miejsce wsypuje tyle
mąki ziemniaczanej, ile było
ziemniaków.Dodaje odłożone
ziemniaki i całość zagniatam na jednolite ciasto. Z ciasta formuje kulki, lekko je spłaszczam i robię palcem wgłębienie w środku.W dużym garnku gotuje
wodę,
solę ją Wrzucam kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski mieszam, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotuje ok. 2 minut na małym ogniu. Wyciągam łyżką cedzakową. Podawać najlepiej z sosem.