Wykonanie

Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos.Składniki :
ziemniakimąka ziemniaczanaPrzygotowanie :Ugotowane
ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte
ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce
mąką ziemniaczaną. Wyrabiam aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do rąk. Aby uzyskać kluski mniej więcej jednakowej wielkości wykładam ciasto na stolnicę i formuję wałki które dzielę na jednakowe kawałki. Każdy z kawałków w dłoniach formuję na kuleczkę po czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej
wody. Gotuję jeszcze chwilę po tym jak wypłyną na górę.Uwaga :W zależności od rodzaju
ziemniaków i typu
mąki ziemniaczanej może być potrzeba nieco zwiększenia ilości
mąki. Prawidłowa ilość to taka kiedy masa ziemniaczana nie klei się do rąk.


