Wykonanie
D isiaj prezentuję Wam najprostszy przepis pochodzący z mojej ukochanej kuchni śląskiej. Nic trudnego, a kluski śląski potrafią uświetnić prawie każdą
mięsną potrawę o ile występuje w niej sos.
SKŁADNIKI:
ziemniaki ugotowane (1 część)
mąka ziemniaczana (1/4 części)WYKONANIE:U gotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem, przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy 1/4
ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle
mąki ziemniaczanej, ile było
ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część
ziemniaków i zagniatamy ciasto.Lepimy kluski, tak, aby były mniej więcej takiej samej wielkości (wtedy się będą równo gotowały) moje miały ok. 3 cm średnicy, w każdej z nich kciukiem robimy wgłębienie.Zagotowujemy w garnku
wodę z 1 łyżeczką
soli. Do gotującej się
wody wrzucamy kluski. Gotujemy ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię
wody.Podajemy z sosem i
mięsem. U mnie najczęściej w towarzystwie rolady śląskiej i modrej
kapusty, czyli typowy niedzielny, śląski obiad.SMACZNEGO !!!