Wykonanie
Niedzielny obiad na Górnym Śląsku nie może się obyć bez rolady, ”modrej”
kapusty i klusek. Może to i nie jest tani obiad, ponieważ
mięso wołowe jest drogie lecz warto się skusić. Spróbujcie i oceńcie sami.Składniki:1 kg
ziemniaków mącznych typu B lub C
mąka ziemniaczana (według potrzeb)
według potrzebWykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Przecisnąć przez praskę do
ziemniaków lub dobrze pognieść tłuczkiem i wyłożyć na miskę. Lekko przestudzić. Wyrównać z góry. Przedzielić na cztery części. Jedną część
ziemniaków wyjąć i odłożyć na bok. W powstałą wolną przestrzeń czyli 1/4 wsypać
mąkę ziemniaczaną do wysokości pozostałych
ziemniaków w misce. Zagnieść i formować kluski.( Ja zrobiłam tradycyjnie. Takie jak robiła je mama i babcia. Teraz robi się je mniejsze z dziurką).Uwaga:Kluski śląskie robimy ze świeżo ugotowanych
ziemniaków. Wybieram
ziemniaki o
żółtym miąższu i te które gotują się na sypko. Nie dodaję
jajek ani
żółtek.Z tych które pozostały nam z poprzedniego dnia proponuję zrobić pierogi leniwe czy kopytka. Na kluski śląskie się nie nadają.