Wykonanie
Niektórzy wiedzą, a niektórzy się dowiedzą, że lubię przepisy, które zachwycą smakiem, a które nie wymagają kilkugodzinnego zaangażowania. Spaghetti jest takim pomysłem, który wielu przychodzi do głowy, jeśli trzeba przygotować coś na szybko. Jak widać, nie inaczej jest ze mną. Ja oczywiście nie decyduję się na sos ze słoika, czy gotowy z opakowania, bo wiem, że przygotowanie własnego jest naprawdę proste, a smak o niebo lepszy. Dziś proponuję
makaron z chudym
mięsem mielonym w sosie ze świeżych
pomidorów w towarzystwie pesto z
bazylii i
mięty.

Składniki na spaghetti:200 gram
makaronu spaghetti pełnoziarnistego500 gram
mielonego mięsa ( u mnie wieprzowo-wołowe)2 ząbki
czosnku1
por (biała część)4 świeże
pomidory100 gram
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oleju rzepakowegoSól himalajska,
pieprz czarny,
pieprz cayenne,
oreganoSkładniki na pesto:

0,5 szklanka liści świeżej
bazylii0,25 szklanki liści świeżej
mięty50 gram
płatków migdałowych lub rozdrobnionych
migdałów1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytrynysól himalajskaPrzygotowanie:Wstawiłam
wodę na
makaron i ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Czosnek i
por drobno pokroiłam i podsmażyłam na podgrzanym wcześniej
oleju rzepakowym. Dodałam
mięso mielone i smażyłam, aż do momentu, gdy
mięso nie było surowe. Dodałam obrane i pokrojone w kostkę
pomidory. Przyprawiłam nieco
solą himalajską,
oregano i
pieprzem. Smażyłam jeszcze kilka minut, aż
pomidory lekko zmiękły.Świeżą
bazylię i
miętę zmiksowałam za pomocą rozdrabniacza (można użyć blendera) wraz z
migdałami, pokrojonym drobno
czosnkiem,
oliwą z oliwek,
sokiem z cytryny i szczyptą
soli.Na ugotowany
makaron nakładałam porcję
mięsa z sosem i na wierzch ułożyłam odrobinę zielonego pesto. Życzę smacznego!