Wykonanie
Zatęskniłam za zapiekankami warzywnymi i dziś od razu po przyjściu z pracy zabrałam się, by przygotować pyszne zapiekane danie. Tego smaku brakowało mi przez ostatnie kilka tygodni :)Składniki:2
cukinie2
marchewki1 , 5 szklanki komosy ryżowej1 kulka
mozzarelli2
jajka1
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki mielonego
siemienia lnianego2 łyżki
mąki orkiszowej
Sól himalajska,
pieprz kolorowy,
zioła prowansalskie, świeży
koperekOlej kokosowy (do wysmarowania blachy)
Olej rzepakowy (do smażenia)Przygotowanie:Zaczęłam od ugotowania komosy ryżowej. Użyłam proporcji 1,5 szklanki komosy i 3 szklanki
wody. Gotowałam aż komosa wchłonęła
wodę (ok. 20 minut). W międzyczasie posiekałam drobno
cebulę i podsmażyłam na złoto na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Odstawiłam.
Cukinię dobrze umyłam, ale nie obierałam. Starłam na tarce o dużych oczkach i odstawiłam, by później móc odsączyć
wodę. Na tarce starłam także
marchewkę i
mozzarellę. Gdy komosa była ugotowana połączyłam ją z pozostałymi składnikami (
cukinia już odsączona), przyprawiłam
sola himalajską,
pieprzem kolorowym,
ziołami prowansalskimi i świeżym
koperkiem. Na koniec dodałam
jajka i wszystko wymieszałam. Masę przełożyłam do blaszki wysmarowanej
olejem kokosowym i wstawiłam do piekarnika. Zapiekanka była gotowa po około 45 minutach. Polecam!