Wykonanie

Nazwa może trochę przewrotna, ale te placuszki, robi się podobnie jak mielone, z tą tylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na tarce.

Składniki na 12 placuszków:1,5 kg
cukinia0,4 kg
ziemniaki2
cebule3
jajka3 łyżki
mąki1 pęczek
koperkuzioła prowansalskiesól,
pieprz cayenneolej do smażeniaWykonanie:
Cukinię i obrane
ziemniaki zetrzeć na tarce, najlepiej na średniej łezce. Posolić, przełożyć na sito do obcieknięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, dodać przesmażoną
cebulę,
jajka ,
mąkę,
koperek,
przyprawy. Wszystko wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć i smażyć na gorącym
oleju z obu stron. Doskonale smakują z
sosem czosnkowym.