ßßß
Składniki:1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego świderki1 brokuł2/3 kostki sera kanapkowego typu feta2 jajkaSłonecznikMasło klarowane do smażenia0,5 opakowania małego jogurtu naturalnego2 łyżki soku z limonki1 łyżka oliwySól himalajska, pieprz czarny, pieprz biały, świeży koperekPrzygotowanie:Ja zaczęłam od sosu, bo dobrze, by trochę schłodził się w lodówce. Jogurt naturalny zmieszałam z sokiem z limonki, oliwą i doprawiłam szczyptą soli i pieprzu białego. Dodałam pokrojony drobno koperek, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie zaczęłam przygotowywać sałatkę. Jednocześnie wstawiłam wodę na makaron i w drugim garnku wodę na brokuła. Makaron gotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, a pokrojonego w różyczki brokuła przez około 10 minut, tak, by się nie rozgotował. Na trzecim palniku uprażyłam słonecznik na suchej patelni, ale tak, aby się nie spalił. Wszystkie przyrządzone na ciepło składniki pozostawiłam do wystygnięcia, a w międzyczasie pokroiłam ser feta w kostkę ok. 1 cm, a na rozgrzanym maśle usmażyłam jajka sadzone. Akurat one mogą być w sałatce ciepłe :) W większej misce wymieszałam ze sobą: brokuły, makaron i ser feta. Polałam sosem jogurtowym i położyłam na wierzch jajka sadzone. Wierzch posypałam słonecznikiem i przepyszna sałatka jest gotowa do podania.