Wykonanie
Jak sobie myślę o
sałatce brokułowej, w której znajdę
makaron pełnoziarnisty, prażony
słonecznik, a do tego
jajko sadzone, to
stoję na baczność, by jak najszybciej ją przyrządzić. Wyczytałam swego czasu w jakimś warzywno-tematycznym artykule, że
brokuły przodują w rankingu na najlepsze antyrakowe warzywo. To przede wszystkim dzięki zawartości sulforafanu, beta-karotenu, czy chociażby chlorofilu. Jednak to nie wszystko,
brokuły zawierają także wiele cennych minerałów, tj.: potas, żelazo, wapń, fosforan, mangan, a także witamin: A, B1, B2, B6, C, K, PP. W swoim składzie posiadają także kwas foliowy i pantotenowy, a do tego są idealnym źródłem błonnika pokarmowego. Warzywo wprost idealne :)

Składniki:1,5 szklanki
makaronu pełnoziarnistego świderki1
brokuł2/3 kostki
sera kanapkowego typu
feta2
jajkaSłonecznikMasło klarowane do smażenia0,5 opakowania małego
jogurtu naturalnego2 łyżki
soku z limonki1 łyżka
oliwySól himalajska,
pieprz czarny,
pieprz biały, świeży
koperekPrzygotowanie:Ja zaczęłam od sosu, bo dobrze, by trochę schłodził się w lodówce.
Jogurt naturalny zmieszałam z
sokiem z limonki,
oliwą i doprawiłam szczyptą
soli i
pieprzu białego. Dodałam pokrojony drobno
koperek, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie zaczęłam przygotowywać
sałatkę. Jednocześnie wstawiłam
wodę na
makaron i w drugim garnku
wodę na
brokuła.
Makaron gotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, a pokrojonego w różyczki
brokuła przez około 10 minut, tak, by się nie rozgotował. Na trzecim palniku uprażyłam
słonecznik na suchej patelni, ale tak, aby się nie spalił. Wszystkie przyrządzone na ciepło składniki pozostawiłam do wystygnięcia, a w międzyczasie pokroiłam
ser feta w kostkę ok. 1 cm, a na rozgrzanym
maśle usmażyłam
jajka sadzone. Akurat one mogą być w
sałatce ciepłe :) W większej misce wymieszałam ze sobą:
brokuły,
makaron i
ser feta. Polałam
sosem jogurtowym i położyłam na wierzch
jajka sadzone. Wierzch posypałam
słonecznikiem i przepyszna
sałatka jest gotowa do podania.