Wykonanie
Jestem wielką wielbicielką wytrawnych babeczek i kiedy ostatnio
mieli pojawić się goście uznałam, że babeczki będą świetnym pomysłem. Przekopałam lodówkę w poszukiwaniu inspiracji i trafiłam na
brokuła, który wymagał natychmiastowej obróbki termicznej. Znalazłam jeszcze
fetę i
papryczki chilli. Zestaw był doskonały. Wystarczyło tylko przygotować ciasto. Wszystkie składniki miałam w domu i niezwłocznie zabrałam się za przygotowania. Zaczęłam od
brokuła, którego zwyczajowo ugotowałam na parze. Papryczkę pokroiłam w drobniutką kosteczkę, a
fetę w trochę większą. Do przygotowania babeczek potrzeba:4 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
jogurtu naturalnego200 ml
mleka2
jajka100 g
masłapół kostki
fety2 garści ugotowanych
brokułówpapryczkę chilliczarny pieprzsólMąkę zmieszałam z
proszkiem do pieczenia,
jogurtem,
mlekiem,
jajkami i miękkim
masłem. Mieszałam składniki mikserem do momentu kiedy masa zrobiła się idealnie gładka.
Potem dodałam
ser i warzywa, posypałam
przyprawami i delikatnie wymieszałam łyżką, tak żeby dodatki równo rozłożyły się w cieście. Przyznam się, że byłam trochę leniwa i zamiast użyć foremek (nie znoszę ich myć) nałożyłam ciasto wprost do papilotek ułożonych na blasze. Babeczki trochę straciły na fasonie, ale nie na smaku, a to najważniejsze. Piekłam je w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 min. (nie jestem jak zwykle pewna czasu, miały złotą skórkę, a w środku nie były surowe jak je wyjęłam)