Na zewnątrz chłodniejsza aura więc pojawia się potrzeba rozgrzania się od wewnątrz. Dzisiaj na obiad serwuję swoim najbliższym tradycyjne jadło - zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego z szynki. W daniu jednak nie może zabraknąć akcentu sezonowych warzyw - świeże, soczyste i słodkie pomidorki oraz zielony groszek urozmaicają danie i dodają wyjątkowych akcentów smakowych.Składniki:- 0.5 kg mięsa mielonego z szynki- 7 sporych ziemniaków- 200 g zielonego groszku- 4 spore dojrzałe pomidory- cebula- czosnek- 150 g żółtego sera- 100 g mozzarelli- świeży przecier pomidorowy - około 200 ml (u mnie taki http://www.atlanta-am.pl/produkty/tomatera/passata-rustica-g,18,2,38)Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut. Studzimy i kroimy w talarki o grubości około 5 mm.Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i podsmażamy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy cebula jest rumiana dodajemy mięso. Podsmażamy przez około 5 min na średnim ogniu. Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy i zielony groszek. Wszystko dusimy ze sobą około 5 min. Dodajemy świeże zioła: bazylia, oregano, ostra papryka, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Mozzarelle kroimy w kostkę.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, wykładamy warstwę ziemniaków. Na ziemniaki kładziemy połowę farszu mięsnego. Następnie znowu warstwa ziemniaków i mięsa. Na sam wierzch ostatnią warstwę ziemniaków na którą możemy luzem powrzucać kilka sztuk pomidorków koktajlowych. Obficie sypiemy żółtym serem i mozzarella.Całość zapiekamy przez około 30-40 min w temperaturze 180 stopni.SMACZNEGO!!!