ßßß
Składniki :600 g mąki (typ 480-650)25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant)szklanka wody2 łyżki oleju5 żółtek1 jajko50 g cukrułyżka wódkisok z cytryny ok. 3 łyżekpowidła śliwkowe, różane lub dowolny dżemolej lub smalec do smażeniacukier puder, sok z cytrynyRozczyn z drożdży: Do miseczki wlewamy ciepłą wodę (250ml), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę.Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec tak by były prawie całe zanurzone w tłuszczu. Trwa to dosłownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły.Ciepłe pączki nabijamy dżemem a następnie lukrujemy albo już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe.