Wykonanie

Warzywa grillowane można serwować samodzielnie, jako antipasto (w
oliwie z oliwek lub/i z
octem balsamicznym) bądź z hummusem (Hummus).Poza tym, świetnie nadają się do
sosu pomidorowego z
makaronem, lasanii czy tart. Lekkie zwęglenie nadaje im charakterystycznego smaku i wyrazistości.Zdrowe i pyszne – czego chcieć więcej! :)Przygotowanie: 25 min. (plus 1-4h na odcieknięcie)Gotowanie: 7-15 min.Składniki
paprykabakłażancukiniaczerwona cebulaczosnekświeży
tymianekświeża
pietruszka i/lub
mięta i/lub
bazyliaoliwa z oliwekocet balsamicznysól morska lub himalajskaPrzygotowanieUmyj warzywa i pokrój je w różne kształty – ok 5 mm grubości (zdj. 1 i 2).Umieść kawałki warzyw na sitku, dobrze
posól i wymieszaj. Pozostaw do odcieknięcia na 1-4h.Opłucz warzywa z
soli i osusz ręcznikiem papierowym.Rozgrzej żeliwną lub teflonową patelnię grillową do bardzo wysokiej temperatury.Ułóż na niej pierwszą porcję warzyw (jedna warstwa) i po ok. 1 min. odwróć każdy kawałek, żeby sprawdzić stopień zwęglenia. Odłóż z powrotem lub zmień na drugą stronę (zdj. 3, 4 i 5). Każdą gotową partię umieść w misce (zdj. 6).Po zakończeniu grillowania sprawdź posolenie, polej
oliwą wymieszaną z wyciśniętym
czosnkiem i siekanym
tymiankiem. Wymieszaj.Rozłóż warzywa na blasze (zdj. 7) i piecz przez 10-15 min. w temp. 175 st.Polej
octem balsamicznym, dodaj świeże
zioła, konsumuj!Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u





