Wykonanie
Bakłażan to warzywo-gąbka – dzięki temu świetnie wchłania smaki marynaty, w której go pieczemy czy sosu, w którym go gotujemy. Jednocześnie, właśnie dzięki swojej strukturze, podczas jedzenia przyjemnie rozpływa się na
języku..2-4 porcjiPrzygotowanie: ok. 45 min.Gotowanie: ok. 1 hSkładniki300ml
sosu pomidorowego (przepis: Sos soczyście
pomidorowy)2
bakłażanyoliwa z oliwek100g
cieciorki150g
mieszanki warzyw (
papryka,
cukinia,
czerwona cebula,
bakłażan – ten z miąższu lub dodatkowy)0,5 ząbka
czosnku0,5 łyżki
pietruszki0,5 łyżki świeżej
kolendry60g
fetysiekana
pietruszka do dekoracjiPrzygotowanieNastaw piekarnik na 160 st C.Pokrój warzywa w kostkę,
posól i odstaw na sitku.Przekrój
bakłażany na pół i natnij je w kratkę małym nożem tak, by nie przerywać skóry. Zachowaj gąbkę tuż pod skórą nienaruszoną - ok. 3 mm (zdj. 1).Polej sporą ilością
oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika na 45 min -1h (piec należy do momentu ugotowania się „gąbki”. Sprawdzaj
bakłażany podczas pieczenia i jeśli wydają się suche, znów polej je
oliwą.Zrób
sos pomidorowy (przepis: Sos soczyście
pomidorowy) – gotuj go trochę dłużej, żeby zgęstniał.Opłócz warzywa, osusz je i wymieszaj z łyżką
oliwy z oliwek i startym
czosnkiem. Rozłóż wszystko na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 20 min.Kiedy
bakłażany będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i usuń miąższ przy pomocy łyżki stołowej. Rób to delikatnie, by nie uszkodzić skóry. Zostaw trochę miąższu tuż pod skórą, żeby bakłażanowa „foremka” była bardziej wytrzymała (zdj. 2 i 3)Usuniętą masę posiekaj i wrzuć do
sosu pomidorowego lub zrób z niej pyszną Baba ghanoush .Nastaw piekarnik na funkcję grill .Warzarzywa i
cieciorkę oraz
koledrę i
pietruszkę wymieszaj z
sosem pomidorowym. Sprawdź smak i jeśli trzeba - dopraw (ja lubię dorzucić trochę
chilli).Wypełnij połówki
bakłażana i posyp je
serem feta (zdj 4).Włóż wszystko na chwilę do piekarnika, żeby
ser się lekko stopił.Serwuj posypane
pietruszką i dodatkowym
serem feta w miseczce.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u



