Wykonanie
Przepis powstał przy współpracy z portalem beefmania.org

Składniki (na 3 burgery):200 g
wołowego mięsa mielonego (tatar)1 łyżeczka
musztardy dijon1/2
cebuliOliwa z oliwek do smażeniaDodatki:3
bułki pełnoziarniste
kajzerki3 łyżki listków
roszponki1
pomidor gruszkowy3 plastry
sera topionego1
ogórek kiszonySos:1 łyżka
ketchupu1 łyżka
majonezuPrzepis:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do
mięsa razem z
musztardą. Całość dokładnie mieszamy i przygotowujemy trzy kotlety.Przygotowane kotlety odkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie, rozgrzewamy
oliwę na patelni grillowej i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Kotlety przyciskamy
łopatką do patelni, aby dokładnie się przypiekły. Po usmażeniu, kładziemy na wierzch kotleta plaster
sera i trzymamy pod przykryciem ok. 1 minuty na małym ogniu. Następnie ściągamy kotlety z patelni.
Bułki rozcinamy i od wewnętrznej strony nakładamy sos, następnie
roszponkę, kotleta z
serem,
pomidora,
ogórki i przykrywamy górna częścią
bułki.Świetnym dodatkiem do burgerów będą frytki (steak fries).

