Wykonanie

Składniki na ciasto:30 g
drożdży120 ml
mleka4 łyżki
cukru2 szklanki
mąki pszennej4
żółtka100 g
masłaSzczypta
soliOlej do posmarowania papieruSkładniki na masę:900 g gotowej masy makowej z
bakaliami4 łyżki tartych
orzechów laskowych BackMit4 łyżki
rodzynek3
białkaLukier:1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki wrzątkuDo ozdoby:2 łyżki tartych
orzechów włoskich BackMitPrzepis:
Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy
cukrem i zalewamy ciepłym
mlekiem. Mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto, na koniec dodając ostudzone, roztopione
masło. Ciasto odstawiamy na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje.
Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z
orzechami i
rodzynkami, całość dokładnie mieszamy.Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę
makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca z każdego brzegu. Ciasto zwijamy w rulon. Brzegi ciasta sklejamy i zawijamy pod spód. Tak przygotowane rulony zawijamy dość ciasno w papier posmarowany
olejem i przekładamy na blachę do pieczenia. Makowce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50 minut. Po ostygnięciu lukrujemy i posypujemy startymi
orzechami.
