Wykonanie
Galantine of duck
Składniki.
1
kaczka10 dag
wątróbka z kurczaka25 dag
mięso z indyka1
bułka namoczona w
mleku15
śliwki suszone50 ml
śmietana 36%1
jajkogałka muszkatołowamajeranekvegetasólpieprzWykonanie.
Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat
mięsa. Doprawić
vegetą,
majerankiem i
pieprzem.Przygotować farsz -
wątróbkę,
mięso z indyka, odciśniętą
bułkę i
śliwki suszone, zmielić. Dodać
jajko,
śmietanę i
przyprawy. Całość dobrze wymieszać.Płat
mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską.Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.PS. Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam ją deską.Różnica pomiędzy balotyną a galantyną - robiąc balotynę pozostawiamy
mięso przy skórze, przy galantynie, pozostawiamy tylko skórę, a
mięso mielimy razem z pozostałymi składnikami.