Wykonanie
Trudno sobie u nas w domu wyobrazić bez niej święta czy jakąkolwiek uroczystość rodzinną. Mama ją uwielbia i pochłania z przyjemnością do ostatniego kęsa. Ja też zresztą nie narzekam, bo farsz, którym
kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc.
Składniki:1
kaczka barbarie waga 1,9 kgFarsz:350 g
wątróbki drobiowej1
bułka pszenna2
jajka1 pęczek
pietruszki1/2 płaskiej łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
majerankusól i
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć
solą i
majerankiem.
Wątróbkę i namoczoną
bułkę przekręcić przez maszynkę, dodać
jajka,
przyprawy i pokrojoną drobno
pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać
kaczkę.Zszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na 24 godziny.Po tym czasie
kaczkę lekko posmarować
oliwą i piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 2 godziny.
Podawać gorącą z
ziemniakami lub
pieczywem.Smacznego.