ßßß Cookit - przepis na Faszerowana kaczka barbarie

Faszerowana kaczka barbarie

nazwa

Wykonanie

Trudno sobie u nas w domu wyobrazić bez niej święta czy jakąkolwiek uroczystość rodzinną. Mama ją uwielbia i pochłania z przyjemnością do ostatniego kęsa. Ja też zresztą nie narzekam, bo farsz, którym kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc.
Składniki:
1 kaczka barbarie waga 1,9 kg
Farsz:
350 g wątróbki drobiowej
1 bułka pszenna
2 jajka
1 pęczek pietruszki
1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem.Wątróbkę i namoczoną bułkę przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę.Zszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie kaczkę lekko posmarować oliwą i piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 2 godziny.
Podawać gorącą z ziemniakami lub pieczywem.Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/05/faszerowana-kaczka-barbarie.html