Wykonanie
Domowy zapiekany pasztet, często gości na naszym
stole. Jest to spowodowane pewnie tym, że uwielbiamy
kurczaka z grilla w różnych wersjach. Zawsze można wtedy przy okazji na niższą półkę kuchenki postawić naczynie z pasztetem. Kapiący z
kurczaka tłuszcz, świetnie wzbogaci
smakowo nasz pasztet. Jeśli natomiast chcecie przygotować go samodzielnie, dodajcie do przepisu jedną łyżkę
masła.
Składniki:70 dkg
wątróbki drobiowej2
bułki pszenne2
jajkapęczek
natki pietruszki1/2 łyżeczki
majerankuszczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę , umyć oczyścić z plewek i drobno pokroić.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę. Dodać do
wątróbki.Wbić
jajka, dodać
przyprawy i drobno posiekaną
natkę.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Jak wspominałam we wstępie, jeśli będziecie piec pasztet bez
kurczaka ( kapiący tłuszcz), to jest ten moment aby na wierzchu pasztetu rozsmarować łyżkę
masła.
Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 180 C przez 40-45 minut. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno...polecam,Smacznego.