ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy zapiekany

Pasztet drobiowy zapiekany

nazwa

Wykonanie

Domowy zapiekany pasztet, często gości na naszym stole. Jest to spowodowane pewnie tym, że uwielbiamy kurczaka z grilla w różnych wersjach. Zawsze można wtedy przy okazji na niższą półkę kuchenki postawić naczynie z pasztetem. Kapiący z kurczaka tłuszcz, świetnie wzbogaci smakowo nasz pasztet. Jeśli natomiast chcecie przygotować go samodzielnie, dodajcie do przepisu jedną łyżkę masła.
Składniki:
70 dkg wątróbki drobiowej
2 bułki pszenne
2 jajka
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę , umyć oczyścić z plewek i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę. Dodać do wątróbki.Wbić jajka, dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Jak wspominałam we wstępie, jeśli będziecie piec pasztet bez kurczaka ( kapiący tłuszcz), to jest ten moment aby na wierzchu pasztetu rozsmarować łyżkę masła.
Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 180 C przez 40-45 minut. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno...polecam,Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/pasztet-drobiowy-zapiekany.html