Wykonanie
Advent anise "peanuts"


Składniki.2
jajka10 dag
cukru kryształ10 dag
cukru pudru20 dag
maki pszennej3 łyżki zmielonych
migdałów1/4 łyżeczki
pieprzu2 gwiazdki
anyżuWykonanie.
Jajka ubić z
cukrem na gładką masę.Dodać
cukier puder,
pieprz,
mąkę i zmielone
orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.Na stolnicy oprószonej
mąką uformować wałki o średnicy 1 cm. Łyżeczką odcinać kawałki o długości 3 cm, powinny przypominać
orzechy włoskie. Mnie to różnie wychodzi.Blachę wyłożyć papierem i posypać zmielonymi gwiazdkami
anyżu. Pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Gdy w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, można je piec po 4 h. Piec 7 minut w temp.180 stopni.Rada. Ja, przed pieczeniem nacinam leciutko wierzch
ciastek, wtedy ładnie pękają.