Wykonanie


Składniki-2 porcje.2,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
ryżu arborio1 łyżka
masła5 dag
czekolady gorzkiej1
gruszka2 łyżki
cukru1 szkl.
wody1 łyżka
soku z cytrynycynamongoździki2 łyżeczki
konfitury z
czarnej porzeczkiWykonanie.W
syropie cukrowym gotować
gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu.Zagotować
mleko i pozostawić na malutkim ogniu.W rondlu z grubym dnem rozpuścić
masło. Kiedy zacznie się pienić dodać
ryż , mieszać i smażyć ,aż ziarna staną się prawie szkliste.Wlać 60 ml gorącego
mleka, mieszać i gotować, aż
ryż je wchłonie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania
mleka. Proces jest dosyć długi,około30-40 minut.Dodać połamaną
czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę
cukru, ja lubię bez
cukru. Gotować jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia
czekolady.Podawać z
gruszką i
konfiturą z
czarnej porzeczki.
Czekoladowe risotto ,to bardzo smaczny deser.