ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z lodami i polewą

Pieczone jabłka z lodami i polewą

nazwa

Wykonanie

Baked apples with ice cream and topping
Składniki
5 jabłek
3 łyżki kajmak
1 łyżka orzechy laskowe
1 łyżka orzechy włoskie
1 łyżka migdały
Polewa
100 ml sok jabłkowy
100 ml wino białe
5 dag cukier
1 łyżeczka mąka kukurydziana
Wykonanie.
Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z orzechami, nakryć czapeczkami. Ułożyć w formie do zapiekania i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 190 oC.
Polewa
Wymieszać sok jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody.
Jabłka podać polane polewą z gałką lodów.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/10/pieczone-jabka-z-lodami-i-polewa.html