Wykonanie
Baked apples with ice cream and topping


Składniki5
jabłek3 łyżki kajmak1 łyżka
orzechy laskowe1 łyżka
orzechy włoskie1 łyżka
migdałyPolewa100 ml
sok jabłkowy100 ml
wino białe5 dag
cukier1 łyżeczka
mąka kukurydziana

Wykonanie.
Orzech i
migdały posiekać i wymieszać z
kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z
orzechami, nakryć czapeczkami. Ułożyć w formie do zapiekania i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 190 oC.PolewaWymieszać
sok jabłkowy,
wino i
cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć
mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną
wody.
Jabłka podać polane polewą z gałką
lodów.