Wykonanie
Rzadko robię
ciastka, ale po upieczeniu takich pysznych
ciasteczek maślano-
migdałowych jak dzisiaj prezentowane, postanawiam, że koniecznie muszę to zmienić. Mocno maślane, delikatnie
waniliowe, kruche, z lekko chrupiącymi laskowymi
orzechami. Naprawdę trudno się od nich oderwać. Polecam.

150 g
masła100 g drobnego
cukru100 g
mąki1/2 laski
vanilii, ziarna, dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii100 g mielonych
migdałów50 g
orzechów laskowych, lekko zmiażdzonychPiekarnik nastawiamy na 180 st C.
Masło z
cukrem ucieramy, aż będzie gładkie i dobrze połączone. Dodajemy
mąkę, ziarna z
wanilii( lub ekstrakt),
migdały i dobrze mieszamy. Dodajemy
orzechy i mieszamy.Masę dzielimy na 12-14 części i formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(pamiętajmy, by nie leżały zbyt blisko siebie). Pieczemy ok 15 minut, do złotego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut.Przepis z książki Sophie Wright "
Home at 7 dinner at 8 "