ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

With red onion jam
Składniki.
3 cebule czerwone
3 łyżki oliwy
2 łyżki cukru brązowego
50 ml wina Porto
1-2 łyżki miodu
3 łyżki aceto balsamico di Modena
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
Wykonanie.
Obraną cebulę pokroić w piórka.
W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników.
Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć.
Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco.
Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów itp.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/10/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html