Bread lemon-pepperSkładniki.25 dag mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli2 łyżeczki pieprzucytrynowego5 dag masła1 łyżka cebuli suszonej9 dag sera cheddar2 łyżeczki octu180 ml mlekoWykonanie.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą. Dodać zmielony pieprzcytrynowy lub jeżeli takiego brakuje, to 1 łyżeczkę otartej skórki cytrynowej i 2 łyżeczki pieprzu czarnego.Dodać masło i końcami palców rozcierać je z mąką na okruszki.Dodać starty ser i cebulę.Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę.Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki o grubości 2 , 5 cm.Wierz naciąć na 8 trójkątów. Oprószyć mąką.Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni, a chlebek stuknięty w spód wyda głuchy odgłos.Doskonale smakuje ciepły z masełkiem. My jedliśmy z gulaszem wołowym.Chlebek z wierzchu chrupiący ,a w środku miękki.Zamiast suszonej cebuli można dodać świeży szczypiorek. Pieprzcytrynowy można zastąpić mieszanką 1 łyżeczki otartej skórki cytrynowej i 2 czarnego pieprzu.