Wykonanie
Eggplant with
kabanos and
figs

Składniki.1
bakłażan1 zielony
pomidor0,5
papryka czerwona2
kabanosy wieprzowe1 łyżeczka
ketchup1
cebula2 łyżki
majonez1
świeża figa10 dag
mozzarellasólpieprz czarnychillioliwa z oliwekaceto balsamico di ModenaWykonanie.
Bakłażana pokroić na plastry, posolić, odstawić na 30 minut.Zielony
pomidor,
paprykę,
cebulę i
kabanosy, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do malaksera i zmiksować. Do otrzymanej pasty dodać
majonez,
ketchup i
przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać.Z plastrów
bakłażana zmyć
sól. osuszyć papierem kuchennym i posmarować każdy plaster marynatą
oliwy z oliwek i
aceto balsamico di Modena. Plastry grillować na patelni, posmarować pastą. Na wierzch położyć plaster
świeżej figi, posypać tartą
mozzarellą i zapiec pod grillem 8 - 10 minut.