Wykonanie
Cake with sweet potato.

Torcik nie potrzebuje żadnego kremu. Jest mięciutki, prawie kremowy ,
jagoda amerykańska wprowadza nutę świeżości, natomiast
jagody goji całą tablicę Mendelejewa.

Składniki.400 g
batatów17,5 dag
cukru pudru17,5 dag
masła3
jajka20 dag
mąki tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
aromat cytrynowy1 szklanka
jagody amerykańskiej½ szkl.
jagód goji½ szkl.
płatków czekoladowych½ szkl. lukru
cytrynowegoWykonanie.Obrane
bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree.
Masło utrzeć z
cukrem i dodawać po jednym
jajka, miksować.Następnie dodawać po jednej łyżce
mąkę z proszkiem, miksować.Dodać puree z
batatów, aromat i dokładnie wymieszać.Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy,przykryć
jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta.Piec w temp.170 stop. 45 minutJeszcze ciepły polałem lukrem utartym z
białka,
cukru i
soku z cytryny.Następnie posypałem
jagodami goji i
płatkami czekolady.Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty.