Cake with gooseberry.Składniki.60 dag mąki5 żółtek3 łyżki cukru1 kostka masła3 łyżki smalcu2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 łyżka spirytusu7 białek1 szklanka cukru80 dag agrestuWykonanie.Z mąki z proszkiem, tłuszczu, żółtek i 3 łyżek cukru posiekać kruszonkę.Podzielić na 3 części.Jedną część wysypać na dno dużej, natłuszczonej tortownicy.Do drugiej dodać kakao i spirytus, wymieszać na kruszonkę i wysypać na jasną kruszonkę.Wyłożyć agrest.Białka ubić na pianę i pod koniec dosypać cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru.Pianą przykryć owoce .Pianę posypać resztą kruszonki.Piec w temp.180 stop.około 45 minut.Pozostawić jeszcze na 1/2 h w wyłączonym piecu.