Wykonanie
Strawberry souvenir on Mother's Day.

Szanuj swoją
matkę i nie zapomnij o niejPrzez wszystkie dni jej życia.Czyń to, co jej się będzie podobać, i nie zasmucaj jej duszyżadnym twoim uczynkiem.Pismo Św. Księga Tobiasza 4, 3.Dzień
Matki jest obchodzony w wielu krajach jako wyraz naszego szacunku i miłości dla matek, które nas urodziły, opiekowały się i wychowały.Dzień
Matki sięga w głąb historii. Święto wywodzi się z kultu
matki –bogini, Rea w starożytnej Grecji. Kult
matki ku czci Kybele, Wielkiej Macierzy Bogów, praktykowano w całej Azji Mniejszej.W XIII w. król angielski Henryk III ustanowił modły dziękczynne w kościołach za opiekę i miłość matczyną.Od 1644 r. święto to obchodzi się w domach, jest to uroczystość rodzinna, Mathering Sunday.W 1914 amerykański Kongres zatwierdził Dzień
Matki jako święto narodowe.Polacy obchodzą Dzień
Matki 26-go maja . Zapoczątkował je w 1914 r.
Kraków.Kim jest ta miła pani, zgadnijcie moi kochani?Chorym poprawia poduszki, choć nie jest pielęgniarką.Smaży wspaniałe racuszki, choć wcale nie jest kucharką.Uczy nas różnych robótek, choć nie jest
panią ze szkoły.I zna lekarstwo na smutek, od razu jesteś wesoły.Wkłada nam od niechcenia
cukierek w kieszeń fartuszka.Spełnia nasze życzenia jak dobra wróżka.A kiedy wkłada sukienkę nową i uśmiech oczy jej rozjaśniaTo myślę, a może to królowa na chwilę wyszła z baśni?A to jest przecież moja mama tylko rysunek ją pomniejsza.Ale jest przecież taka sama tylko, że dużo ładniejsza.Wszystkim Mamom, nie tylko dzisiaj, życzę dużo zdrowia, dni pełnych radości, siły i wytrwałości w wychowywaniu dzieci , aby świat był coraz lepszy i słodszy….

Składniki.500 g
truskawek1
cytryna125 ml
nalewki z
wiśni150 g
cukru pudru12 łyżeczek
żelatyny500 g kremówki 36%24 szt.
biszkoptów50 g
czekolady1 łyżka
masłaWykonanie.Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem. Z
biszkoptów ułożyć brzeg
tortu,
Truskawki umyć, usunąć szypułki.

Połowę
truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić
nalewką.Resztę
nalewki wymieszać z
cukrem,
sokiem cytrynowym i startą skórką .Dodać namoczoną
żelatynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać do zmiksowanych
truskawek.
Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną
żelatyną.Połowę masy nałożyć do tortownicy.Teraz warstwa
truskawek pokrojonych w ćwiartki.Na
truskawki wyłożyć resztę masy.
Czekoladę roztopić z
masłem i polać wierzch
tortu.Ozdobić plasterkami
truskawek i polać resztą
czekolady .Jako ,że to prezent, obwiązujemy ozdobną wstążką.