Wykonanie
Dostojny i elegancki tort
kokosowy … z puszystego
biszkoptu … przełożony delikatnym kremem na bazie
białej czekolady z dodatkiem
wiórków kokosowych i odrobiną
malin, cudownie współgrających z całością. Polecam do upieczenia w karnawale! 


Składniki:
biszkopt z tego przepisuSkładniki na krem:300 g
białej czekolady200 g
masła80 g
wiórków kokosowych500 ml
śmietany kremówki 30 lub 36 %4 łyżki
cukru pudruDodatkowo:garść mrożonych
malinsok z 1
cytryny do skropienia
biszkoptuwiórki kokosowe do obsypania
tortuWykonanie krem z
kokosowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie
masło ucieramy, następnie dolewam roztopioną
czekoladę i
wiórki kokosowe miksujemy, aby składniki się ładnie połączyły. Odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.Do wysokiego naczynia przelewamy zimną
śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy.Do miski z masą
czekoladowo-
maślaną dokładamy partiami
śmietanę (pozostawiamy kilka łyżek
śmietany do obłożenia
tortu) delikatnie mieszając za każdym razem szpatułką. Masa nabierze puszystości i lekkości.Wystudzony
biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, skrapiamy
sokiem z cytryny smarujemy kremem i posypujemy połową
malin,
maliny przykrywamy kremem, aby nie puszczały soku i „plamiły”
biszkoptu. Czynność powtarzamy z kolejnym blatem ciasta. Wierzch i boki
tortu smarujemy odłożoną
śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tort wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, przed podaniem wyjmujemy na ok. 1 godziny, aby krem zmiękł i rozpływał się w ustach.Smacznego!

