Wykonanie
Smoked salmon on potato puree.

Składniki.

1 kg
ziemniakiprzyprawa do potraw Kucharek1 łyżka
śmietana 18%1 łyżka
masłopieprz20 dag
łosoś wędzony1
por1 pęczek
szczypiorek z
dymką1
pomidor1
jajko20 dag
mozzarellaolej do smażenia
sólpieprz białyWykonanie.
Ziemniaki obrać ,ugotować z dodatkiem
przyprawy do potraw Kucharek. Odcedzić, odparować, dodać
śmietanę i
masło, utłuc na puree. Podzielić na dwie części i jedną rozłożyć w tortownicy.
Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.
Por, białą część przekroić wzdłuż na 4 części i również pokroić w kostkę,
szczypiorek z
dymką cienko pokroić .Plastry
łososia pokroić w paski.Na patelni rozgrzać
olej przesmażyć pokrojony
por, dodać
szczypiorek z
dymką, pokrojony
pomidor, chwilę poddusić i dodać
wędzonego łososia, przemieszać i po zdjęciu z ognia dodać roztrzepane
jajko. Całość wymieszać i rozłożyć na ziemniakach. Następną warstwą będzie druga część
ziemniaków.Całość posypać startą
mozzarellą. Zapiec w piekarniku 190 oC około 15 minut.Przepis widziałem na hiszpańskim blogu " Con tu pan te lo comas" [ TUTAJ ] i postanowiłem po małej modyfikacji wypróbować. Próbę uważam za udaną, zapiekanka wyszła smaczna, polecam.