Cod in nori with pasta.Składniki.2 filety z dorsza15 cm pora, biała część1 łyżka masła1 arkusik nori1 łyżka oleju200 g makaronu somensól, pieprz, przyprawa do ryb Prymat dobrze osączyć.Sos.2 łyżki octu ryżowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwki1 łyżka sosu sojowego1/2 łyżeczki wasabi2 łyżeczki sezamu czarnego2 łyżeczki cukru brązowego miałkiegoWykonanie .Filety z ryby posypać przyprawą do ryb i pieprzem.Por pokroić w cienkie krążki i przesmażyć leciutko na maśle.Por ułożyć na filetach i złożyć w zgrabne pakieciki.Nori pociąć w paski szerokości równej rybce i owinąć ściśle każdy pakiecik.Smażyć na oliwie z obu stron 3-4 minuty.W czasie smażenia przygotować sos i makaron.Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.Somen zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min., aż zmięknie i dobrze osączyć.Na talerzu ułożyć makaron, rybę usmażoną, ozdobić krążkami pora i wszystko polać sosem.Jeżeli nie mamy makaronu somen ,używamy spaghetti.