Easter jelly with chicken.Składniki.4 szt. udziec z kurczaka2 liść laurowy5 szt. ziele angielskie2 marchewki20 dag groszek zielony2 kostki bulion warzywnypieprz biały mielony8 łyżeczek żelatyny1 białko do sklarowaniajajka przepiórczeWykonanie.Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć i przestudzić. Pokroić na małe kawałki. Bulion po ugotowanym kurczaku przecedzić, sklarować białkiem i pozostawić około 1 litr, dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Zielony groszek blanszować 3 minuty, zahartować zimną wodą i dodać do pokrojonego kurczaka. Całość wymieszać.Marchewkę obrać i strugaczką do warzyw ścinać długie wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Przygotować folię wielkości foremki. W moim przypadku 2 boczne ścianki, dno i dodatkowo na przykrycie galaretki. Na folii poukładać obok siebie długie paski marchewki i na tej folii przenieść do formy. Należy pamiętać, żeby długość marchewki była wystarczająca na przykrycie galarety. Wlać na marchewkę kilka łyżek przygotowanego bulionu z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia, następnie włożyć kawałki kurczaka z groszkiem i całość zalać żelatyną. Na koniec, wierzch naszej galaretki nakryć zwisającą marchewką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować jajeczkami przepiórczymi.PS. Inspiracją był przepis na blogu lepszysmak [ TUTAJ ]