ßßß
Składniki:ćwiartki kurczaka 2 (ok. 0,5 kg)przyprawa do potrawpieprz, ziele angielskie, liść laurowycebula 3 dagżelatyna 2 dagjarzyny sezonowe do dekoracjiewentualnie 3 białka do sklarowaniaWykonanie:
Udźce kurczaka umyć, podzielić na połówki, zalać wodą (ok. 1 l), zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać przyprawy i gotować ok. godzinę na wolnym ogniu. Wyjąć mięso i wystudzić. Obrać ze skóry i kości, pokroić na kawałki. Cebulę zrumienić w piekarniku, zalać rosołem (3/4 l) i podgotować. Rosół odtłuścić (np. za pomocą ręcznika papierowego),
przecedzić, wymieszać z żelatyną.Jeżeli potrzeba, sklarować, wystudzić. Dno okrągłych foremek lub filiżanek pokryć cienką warstwą stygnącej galarety (ok. 2-3 łyżki), zastudzić. Na galarecie ułożyć przybranie. Wsypać mięso, zalać galaretą tak, by mięso zostało całkowicie przykryte.
Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.Wyjąć z foremek do góry dnem. Podawać z zimnymi sosami.