ßßß
SKŁADNIKI1 kurczak;1 filet z kurczaka;przyprawa rosołowa;przyprawa do kurczka;czosnek suszony mielony;majeranek;1-2 łyżki żelatyny;folia aluminiowa;płat gazy (można kupić w aptece);3 liście laurowe;5 ziarenek ziela angielskiego;10 ziarenek pieprzu;WYKONANIEZaczynamy od wytrybowania kurczaka. Gdy już uporamy się z trybowaniem rozkładamy go, aby powstał płat. Nóżki rozcinamy, aby je płasko rozłożyć. W gołe dziury tzn. tam gdzie jest sama skóra, bez mięsa, układamy plastry piersi. Posypujemy przyprawami. Jak również równomiernie posypujemy żelatyną, sprawi ona że rolada przy krojeniu nie będzie się rozpadać. Całość ściśle zwijamy, na wierzchu posypujemy jeszcze przyprawą rosołową i majerankiem. Owijamy szczelnie we folię aluminiową. Odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień zawijamy wszystko w gazę, na końcach mocno zwijając jak cukierka. W dużym garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, pieprzem i zielem angielskim i łyżką przyprawy rosołowej lub soli. Wrzucamy nasza roladę i gotujemy ok. 1,5 godziny (w połowie przekręcamy roladę). Zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.