ßßß Cookit - przepis na Tureckie bułeczki z czarnuszką.

Tureckie bułeczki z czarnuszką.

nazwa

Wykonanie

Turkish bagels with black cumin.
Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze.
Składniki .
Ciasto na 10 kuleczek.
175 g maki
75 g jogurtu
3 łyżki oleju
1 białko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól.
Nadzienie .
100g sera feta
1 łyżka mleka
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka czarnuszki do posypania
Wykonanie.
Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli.
Mąkę z proszkiem połączyć z mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości 5 cm.
Fetę pokruszyć, dodać mleko, dobrze wymieszać .
Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić. Posmarować żółtkiem, obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop.
Smacznego.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/04/tureckie-bueczki-z-czarnuszka.html