Wykonanie
Turkish bagels with black cumin.

Te małe kuleczki z
serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z
sera feta,
twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi
ziołami. Moje są najprostsze.

Składniki .Ciasto na 10 kuleczek.175 g
maki75 g
jogurtu3 łyżki
oleju1
białko1 łyżeczka
proszku do pieczeniasól.Nadzienie .100g
sera feta1 łyżka
mleka1
żółtko do posmarowania1 łyżka
czarnuszki do posypaniaWykonanie.
Jogurt wymieszać z
olejem,
białkiem i szczyptą
soli.
Mąkę z proszkiem połączyć z mieszaniną
jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości 5 cm.
Fetę pokruszyć, dodać
mleko, dobrze wymieszać .Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę
sera i dokładnie zalepić. Posmarować
żółtkiem, obsypać
czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop.Smacznego.