Wykonanie


Składniki:4
piersi z kurczaka1
gruszka (klapsa)3 łyżki
aceto balsamico białe1 łyżeczka
cukru100 ml
śmietana 36%0,5 łyżeczki
curry hinduskie
vegeta,
pieprz100 ml
bulion z drobiu5 dag
rodzynki2 łyżki
orzeszki ziemne posiekane i uprażoneWykonanie:Przygotować
gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki.Na patelnię wlać
ocet balsamiczny, dodać
cukier, wymieszać, dodać pokrojoną
gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić.
Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać
vegetą i
pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki
gruszek, zwinąć. Obwinąć folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać
bulionem. Piec 20 minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać
bulionem i poddusić.)Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Śmietanę wymieszać z
curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone
rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu.Podać z
ryżem. Całość posypać orzeszkami.