Składniki:5 fig świeżych15 śliwek2 łyżki masła1 łyżka miodu150 ml czerwonego winagarść nerkowców lub migdałówNa maśle ,miodzie i winie przesmażyć połówki śliwek .Figi umyć ,przekroić na krzyż do połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły.Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej śliwki.Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni .Posypać orzechami lub migdałami.Zapiekać 10-15 min w temp. 180stop.Czas zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz naszych preferencji.Gotowe figi podajemy z sosem szodonowym .Sos szodonowy .3 żółtka100 g cukru250 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego lub słodkiegoŻółtka ubijać z cukrem w kąpieli wodnej ,wlać wino i dalej ubijać ,aż utworzy się gesty sos.Szodon możemy podawać ciepły i zimny .Jeśli chcemy podać na zimno ,to po zdjęciu z kąpieli wodnej ubijamy ,aż sos całkowicie ostygnie.P.s. Czerwony sos został przygotowany z winem czerwonym i malinami.