ßßß
Składniki na 4 porcje:1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach½ puszki kukurydzy [TUTAJ]2 korniszony½ paczki sałat mix1 czerwona papryka100 g ser grecki fetaSos vinegretteWykonanie:Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu.Na spód miski rozłożyć sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy.Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać część oliwy po tuńczyku.Sos vinegrette:5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano, bazylia, sól. Zamiast cytryny można użyć octu winnego.Jedno o czym należy pamiętać, to żeby sól rozpuścić w occie lub soku z cytrny. W oleju sól się nie rozpuści.