ßßß
Łatwa, szybka, ciepła przekąska lub dodatek do barszczu albo zup typu krem.Ciasto.300g mąki pszenno żytniej lub pszennej30g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia160ml mlekasólFarsz.2cebule100g wędzonego boczku100g sera żółtego100g sera Feta1 łyżka oliwyświeże zioła lub prowansalskie suszonekeczup do posmarowania ciastaCebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony drobno boczek i wysmażyć. Przestudzić. Dodać pokrojony ser i pokruszoną Fetę .Do miski malaksera wsypać przesianą mąkę, proszek, sól, dodać posiekane masło i mieszać na niskich obrotach do uzyskania grudek. Wlać mleko i wyrobić jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki.Ciasto wyjąć i rozwałkować na cienkie kwadraty 30x30cm.Ciasto posmarować keczupem, rozłożyć farsz, posypać ziołami i zwinąć w rulon.Rulon pokroić na 2-centymetrowe kawałki ,lekko spłaszczyć, posmarować jajkiem i ułożyć na blaszce w niedużej odległości. Piec w temp.200stop.,15min.Ślimaczki są smaczne również następnego dnia ,na zimno. Wg mnie nawet lepsze, chociaż mniej kruche.