ßßß
0,5 kg kaszanka1 kg ziemniaki3 cebule2 jabłka10 dkg żółtego sera3 dkg masłoOlej do smażeniaPieprzSólMajeranekRozmaryn
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, obgotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w cząstki. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec smażenia do cebuli dodać połowę pokrojonych w cząstki jabłek i chwilę poddusić jabłka razem z cebulą. Całość wyłożyć do naczynia w którym będziemy naszą kaszankę zapiekać. Na cebuli ułożyć na przemian, plaster ziemniaka i plaster kaszanki. Na środku cząstki pozostałego jabłka. Całość posypać pieprzem, majerankiem i odrobiną rozmarynu. Ser zetrzeć na tarce i rozłożyć na ziemniakach, a na serze kawałeczki masła. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC.