Wykonanie

Ten wykwintny smakołyk po raz pierwszy został podany w 1882r w Paryżu, "U Maxima", na cześć Sarah Bernhard, która zagrała główną rolę w melodramacie "Fedora". Ten rozrzutny tort nie wymaga pieczenia. Uchodzi za bardzo elegancki ,jest pyszny i niestety bardzo kaloryczny. Istnieje kilkanaście wersji wykonania. Wersja klasyczna to
czekolada i
migdały, ale bardzo rozpowszechniona jest składanka
czekolada,
migdały i
orzechy przełożone
waflami. Ja podam przepis trochę lżejszy i bez przekładania
waflami.1
wafel na spód.

Masa czekoladowa.200g
masła200g
gorzkiej czekolady¾ szkl.
mleka3 łyżki ciemnego
kakao1
jajko2
żółtka150g
cukru40ml
spirytusuMasło ubić na puszystą masę.Zagotować
mleko z
cukrem i
kakao.Na parze ubić
żółtka, zalać gorącym
mlekiem i ubijać 5min.wystudzić.Masę dodawać stopniowo do
masła i ucierać mikserem. Stopniowo wlewać
spirytus.Roztopić
czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Ucierać jeszcze 2-3minuty.Wstawić do lodówki, by masa stężała.Masa migdałowa200g zmielonych
migdałów bez łupin200gcukru50g
kaszy manny1/3 szkl.śmietanki12%sok z ½
cytryny3 łyżki
spirytusuZagotować
kaszkę ze
śmietanką, dodać
cukier i
migdały. Chwilę gotować mieszając. Ostudzić.Dodać
sok z cytryny i
spirytus.Na
wafel o średnicy 22cm wyłożyć połowę masy migdałowej, na nią warstwę masy czekoladowej i znowu masę
migdałową i resztę czekoladowej.Można polać roztopioną
czekoladą i posypać
migdałami.Ciekawszym
smakowo (dla mnie) jest nałożenie całej masy migdałowej i na nią całej masy czekoladowej. Możemy przygotować tort kwadratowy, jeżeli nie mamy okrągłych
wafli, lub wyciąć koło.Po zjedzeniu kawałka
tortu zalecany intensywny spacerek!, to też duża przyjemność.