Wykonanie

Domowy gulasz, tym razem z
wieprzowiny. Jest inny niż z
wołowiny, ale równie smaczny.Składniki:½ kg
mięso wieprzowe z
łopatki½ kg
mięso wieprzowe z
szynki1 duża
cebula1 łyżeczka
papryki słodkiej5
grzybków suszonych (
borowiki)
Bulion z drobiu2 łyżki
śmietany kwaśnej 18%1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki
oleju do smażenia
Pieprz świeżo mielony
VegetaWykonanie:Oba rodzaje
mięsa pokroić w grubą kostkę, posypać
vegetą i świeżo mielonym
pieprzem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Mięso powinno przejść
przyprawami.Rozgrzać
olej na patelni i przesmażyć
mięso na ciemny kolor. Przełożyć do garnka w którym
mięso będzie się dusiło.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na pozostałym po smażeniu
mięsa tłuszczu, pod koniec smażenia, dodać do
cebuli 1 łyżeczkę
słodkiej papryki. Wymieszać i dodać do
mięsa. Wrzucić parę
suszonych grzybów, podlać
bulionem do wysokości
mięsa i dusić pod przykryciem do miękkości.Zaciągnąć
mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką
wody i
śmietaną.Podawać z
kaszą gryczaną, podpłomykiem,
ziemniakami , kopytkami, plackami ziemniaczanymi –co kto lubi.