Wykonanie


Cóż może być piękniejszym kulinarnym powitaniem wiosny niż świeża, chrupiąca
sałatka z samodzielnie wyhodowanych
ziół czy ,np. pikantny sos z rzeżuchy? Pomijając walory smakowe ,mamy szansę zrobić coś dobrego dla naszego zdrowia, ponieważ takie
zioła zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin. Dobrym przykładem bogatej w wartości odżywcze jest
rzeżucha. Łatwo ją hodować w domu. Już w wiktoriańskiej Anglii ,specjalnie do tego celu, produkowano ceramiczne stożki z rowkami na nasiona. Obecnie w handlu też znajdują się specjalne zestawy do
kiełków. Ale można kiełkować na cienkiej warstwie ziemi na tacy, na wilgotnym materiale, ligninie czy wacie. Przy ciągłym utrzymywaniu wilgoci po 5-6 dniach mamy piękną
rzeżuchę. Kupmy kilka torebek nasionek i zaprośmy nasze dzieci do hodowli. Wiem z doświadczenia, jako ojciec i dziadek, że dzieci to lubią.Vinaigrette
ziołowy -z
rzeżuchy.1 łyżka
aceto balsamico3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
rzeżuchy posiekanej
sól,
pieprzOcet mieszać z
solą, aż się rozpuści.Dodać
pieprz i
oliwę, wymieszać.Przed samym podaniem wmieszać
rzeżuchę.Sos pasuje do wszystkich
sałat liściastych.Sos
śmietanowy z
rzeżuchą.4 łyżki
rzeżuchy½ szkl
serka śmietanowego3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
musztardy2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
miodu½ szkl.
bitej śmietanysól,
pieprz.Wszystkie składniki, oprócz
rzeżuchy i
bitej śmietany, dokładnie wymieszaćDodać posiekaną
rzeżuchę, wymieszać i dodać
bitą śmietanę.Sos świetnie smakuje z wędzonym
pstrągiem,
szparagami i grzankami z
masłem.