Wykonanie

To małe danko wypełnione farszem z
jajek,
sera i
bekonu jest bardzo sycące. Podane z
sałatą stanowi bardzo fajny obiadek. Ale może stanowić bardzo atrakcyjną ciepłą przystawkę. Równie smaczne na ciepło i zimno.Upiec 6 tartaletek.Kruche ciasto na tartaletki:1,5 szklanki
mąki(25dag)0,5 kostki
masła2-3 łyżki zimnej
wodySólMąkę i niezbyt twarde
masło posiekać nożem, dodawać stopniowo zimną
wodę i szczyptę
soli. Końcami palców zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić do lodówki na 30-60min.Wałkować i wyłożyć
ciastem wysmarowane
masłem foremki .Ciasto nakłuć widelcem. Jak najmniej dotykać ciasto rękoma, gdyż w czasie podpiekania
kurczy się. Wyłożyć pergaminem, wsypać
groch(
fasolę) i piec około 5min w temp.190stop.Farsz:

130 g
bekonu lub
salami2
jajka200 ml
śmietanygałka muszkatołowa,
sól,
pieprz.100g
sera najlepiej gruyera
Bekon lub
salami pokroić w małą kosteczkę i wysmażyć.Posypać
bekonem podpieczone tartaletki.Ubić
jajka, dodać
śmietanę starty ser ,
przyprawy.Masę wylać na ciasto. Piec 25min w temp. 200 oC do zrumienienia.